Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /var/www/vhosts/re-flexion.eu/httpdocs/includes/controller/page/db.php on line 54
Reflexion - Life Two

Life Two: leerlingen en hun geloofsbeleving

Onder aanhangers van het christelijk geloof (protestanten, katholieken) is de beleving van hun godsdienstige identiteit in de loop der jaren veranderd: het aantal aanhangers van religieuze organisaties of bezoekers van evenementen (kerkdiensten, processies) is sterk afgenomen. In het dagelijks leven van christenen in Nederland lijkt het geloof minder als leidraad te fungeren dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Destijds gingen velen tenminste één maal per week naar de kerk om een viering bij te wonen, nu blijft dat voor velen beperkt tot de belangrijkste christelijke feestdagen: Kerstmis en Pasen (en de laatste al minder dan de eerste). De beleving van het geloof is minder intens dan enkele decennia geleden.

Een vergelijkend onderzoek zou zeker tonen dat Joodse gelovigen of moslims in Nederland hun godsdienst veel actiever belijden dan christenen.

In het project Life Two onderzoeken we in zeven landen hoe aanhangers van het belangrijkste geloof in hun land met hun overtuiging omgaan: hoe staan zij tegenover aanhangers van een andere geloof? Zien zij hen als gelijkwaardig en het andere geloof als even waardevol?

Voor het onderzoek gebruiken we vragenlijsten en interviews, waarin leerlingen in het VO hun standpunten t.a.v. het geloof kunnen uiten. Leerlingen en leraren worden in het onderzoek bovendien bevraagd over hoe zij aanhangers van een ander geloof zien en ervaren. Gaan ze net zo makkelijk met hen om als met geloofsgenoten? Speelt het geloof een rol in onderlinge contacten? Vormen uiterlijke kenmerken (hoofddoekje, kruisje aan ketting) nog een belemmering om contacten met anderen aan te gaan?

Een belangrijk element van het project is een kaartspel voor in de klas: leerlingen krijgen meerkeuzevragen voorgeschoteld over de kenmerken van een bepaald geloof en de aanhangers. Dan worden de antwoorden vergeleken: voor antwoorden die overeen komen met die van anderen krijgen ze punten. Hoe meer standpunten en stellingen overeen komen met die van anderen, hoe meer punten.

Ofwel een oefening (of wedstrijd) in eensgezindheid!

Contact

Adres:
De Baansteen 15
5688 SB
Oirschot
Tel:
06-24465514
E-mail:
office@re-flexion.eu

Nieuws

28-02
2013
SUB-SCRIPT afgerond
31-01
2013
E-NLL project afgerond
Reflexor:
www.reflexor.eu

Disclaimer